Punya la susah..

Hidup kat KL ni punya la susah nak cari kuih yang sebijik cam mak buat.....nak tak nak terpaksa la call mak tanya resipi nak buat kuih itu kuih ini....cakap banyak pun tak guna meh kita sama-sama kongsi resipi kuih-muih ni..jom memerah air tangan puan-puan dan bakal-bakal puan....hehehe

Saturday, July 28, 2012

Pelik Sungguh Nama Kuih Orghe Klate ni...

BRONOK SAGU.

BAHAN-BAHAN 
Sagu Mata Ikan...mata lembu tak jadi okey...
air secukupnya..
Pewarna (suka hati nak kaler apa)
Gula Pasir(ikut suka..kalo orghe klate sememangnya manis la semanis orangnya)
Daun Pandan
Kelapa Muda Parut
Garam
CARA-CARA MENYEDIAKANYA.
1. Cuci sagu dan masak bersama air, gula pasir, daun pandan, dan pewarna. kacau selalu sehingga pekat.
2. Sejukan sebelum dipotong..
3. Lumurkan kuih tadi dengan kelapa yang telah digaul dengan sedikit garam tadi...
kemudian....makan
kan senang kuih ni...siapa cakap kuih tradisional susah???




No comments:

Post a Comment